Petržel za 140, cibule za 35 korun za kilo. Bramboračku vařte radši z banánů z dovozu




Sdílej
  •  
  •  
  •  

To tu ještě nebylo! Dlouhodobě nekoncepční zemědělská politika, špatně vyjednané podmínky tuzemských producentů, dotační čachry a žluté to (zvýhodněné) řepky lány. Když k tomu přičteme ještě praktiky obchodníků a loňské sucho v Evropě, máme celkem jednoduchou odpověď na to, proč aktuálně stojí kilo kořenové petržele i 140 korun za kilo, zatímco stejné množství banánů pořídíme za 25 korun.

Bramboračka bývala dlouhá léta jídlem chudých. Brambory, kořenová zelenina a sušené houby nikdy nepatřily k ingrediencím, které by významně zasahovaly do rodinného rozpočtu a činily z polévky luxusní pokrm.

Doby se mění. Zelenina, která se ve střední Evropě pěstuje po staletí, protože tu mívala ideální podmínky, je nedostatkovým a sakra drahým zbožím. Bramboračka je nyní sváteční krmí, zatímco košík tropického ovoce přestal mít punc něčeho nedosažitelného a drahého.

Banány nyní stojí méně než cibule, o petrželi ani nemluvě.

„Nakoupil jsem dnes levně a kvalitně. Mrkev z Rakouska, cibuli ze Španělska. A světe, div se, nejdražší zeleninou je petržel z Polska. Uvádím ceny za kilogram. Mrkev 32 Kč, cibule 35 Kč a ona petržel za 112,90 Kč. Naprosto lidové ceny,“ rozčílil se jeden ze zákazníků nejmenovaného řetězce.

„Naši zemědělci musí plodiny zaorávat, protože se jim nevyplatí za výkupní cenu to ani sklidit,“ doplnil a dodal údajné výkupní ceny. 

„Proč musí naši zemědělci nabízet ve výkupu cibuli za 3 Kč, mrkev za 5 Kč a petržel za 7 Kč? Kde je zbytek z oněch částek? V obchodních řetězcích? Proč zaoráváme, když musíme draze dovážet?“ podivuje se nad tím, že na pultech obchodů člověk najde kořenovou zeleninu z Polska, Holandska, Francie, ale i z Nového Zélandu, Argentiny nebo 
Austrálie… 

„Nečekal jsem, že se dočkám doby, kdy bude petržel dražší než papája, ananas nebo maso,“ dodal dotyčný s tím, že „řepkový diktát“ není dobrý pro přírodu ani pro zákazníky, natož budoucí generace, které místo úrodných polí zdědí bezcenný úhor.

České hospodyňky zase musí vyřešit, jak v receptech nahradit superdrahé suroviny, snad by mohli poradit Jiří Babica nebo Láďa Hruška, kteří umí leccos nahradit a vyrobit sushi i z toastového chleba a buřtů…

zdroj: expres.cz


Sdílej
  •  
  •  
  •  




  • 80leté ženě chtěli znovu zvedat nájem, na který nemá. Dostala infarkt! Děsivá realita, jak žijí čeští senioři

    Sdílej
    •  
    •  
    •  

    Sdílej  Tweet  Celý život pracují a pak jsou odkázáni jít si na úřad práce pro dávku kvůli vysokému nájmu, na který jejich důchod nestačí. Tak podle […]


    Sdílej
    •  
    •  
    •  
  • Evropská unie zakázala cikánskou pečeni, protože neobsahuje žádné Cikány

    Sdílej
    •  
    •  
    •  

    Sdílej  Tweet  EU se ve své vyhlášce o potravinových názvech rozhodla udělat přítrž názvu oblíbené české pochoutky – cikánské pečeni. Podle EU je název jednak rasistický […]


    Sdílej
    •  
    •  
    •  
  • Léto je v plném proudu a paterčata prosí opět o pomoc: Jedou na dovolenou?

    Sdílej
    •  
    •  
    •  

    Sdílej  Tweet  V červnu oslavila milovická paterčata šest let. Do školy se ale ještě nechystají, jejich rodiče totiž zažádali o odklad. Teď si tedy společně užívají […]


    Sdílej
    •  
    •  
    •  
  • VIDEO: Babiš se pohádal s Moravcem. Moderátor trval na odpovědích, premiér zuřil

    Sdílej
    •  
    •  
    •  

    Sdílej  Tweet  Dnešní Otázky Václava Moravce slibovaly zajímavou debatu už tím, že pozvání do studia přijal Andrej Babiš. Přitom premiér se návštěvě u moderátora, který se […]


    Sdílej
    •  
    •  
    •  
  • Odpůrci Babiše jsou zoufalí. Volební preference ANO posílily

    Sdílej
    •  
    •  
    •  

    Sdílej  Tweet  Volební model, který zpracovala agentura Kantar pro Českou televizi v době protestů proti Andreji Babišovi, ukázal, že podpora hnutí ANO o několik procent vzrostla. Preference […]


    Sdílej
    •  
    •  
    •